Nuffnang Ads

Thursday, 19 January 2012

METRO 19 JANUARY :PENYANYI ROCK AWIE DISANTAUAwie disantau tuju-tuju

Awie disantau tuju-tuju
IPOH: Penyanyi rock terkenal, Awie mendakwa menjadi mangsa perbuatan jahat pihak tertentu yang menghantar ‘santau tuju-tuju’ kepadanya menyebabkan kesihatannya kini terjejas dan mengalami beberapa kejadian pelik termasuk muntah mengandungi jarum dan bulu ayam.
Awie atau nama sebenarnya, Ahmad Azhar Othman, 43, berkata serangan penyakit misteri itu dihidapi sejak beberapa tahun lalu, sebelum ia bertambah serius kebelakangan ini apabila dia turut diserang batuk dan bengkak kaki.
Menurutnya, kejadian terbaru berlaku ketika dia menjayakan persembahan pentas bersama Ella di Istana Budaya, Kuala Lumpur, minggu lalu apabila tiba-tiba beberapa bulu ayam terkeluar daripada mulutnya.

“Usaha saya menjalani perubatan moden tidak memberi jawapan yang memuaskan, lalu atas saranan beberapa rakan, saya mencuba beberapa kaedah perubatan tradisional.

“Ketika menjalani rawatan bersama seorang pengamal perubatan tradisional di Tapah, Perak, baru-baru ini, saya tergamam apabila beberapa jarum halus dan bulu ayam keluar daripada tubuh saya.

“Saya dimaklumkan ia angkara ‘buatan orang’ yang tidak puas hati dengan saya. Sebelum ini saya tidak percaya sangat perkara mistik, namun saya yakin kewujudan syaitan,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.DALANG CETEK AGAMA

IPOH: Kejadian artis, ahli perniagaan, ahli politik mahupun orang kebanyakan yang terkena santau atau ilmu sihir, perlu dipandang serius berikutan ia kian kerap berlaku sejak kebelakangan ini.
Perkara itu diakui pengamal perubatan Islam, Ustaz Hanafi Abdul Malek yang menyifatkan ‘kerja’ sihir itu didalangi individu yang cetek pengetahuan agama dan hatinya dikuasai syaitan. Menurutnya, sifat segelintir orang Melayu yang mudah dikuasai perasaan hasad dengki, iri hati dan tidak senang dengan kejayaan individu lain menyebabkan amalan sihir masih berlaku.

“Sejak kebelakangan ini, semakin ramai individu termasuk ahli politik yang datang berjumpa saya mengadu mengalami pelbagai penyakit pelik termasuk memuntahkan objek pelik dari dalam badan.


“Perbuatan sihir ini bukan hanya membabitkan orang Melayu, malah turut merebak kepada kaum Cina yang turut percaya terhadap amalan sihir,” katanya yang menggunakan limau dan ayat suci al-Quran untuk menyembuhkan pesakitnya.

Beliau berkata, amalan syirik itu masih berterusan berikutan kerja sihir didapati berhasil untuk merosakkan hidup mangsa yang dijadikan sasaran.


Menurutnya, gangguan kuasa jahat itu boleh diatasi dengan kaedah tertentu yang sesuai dengan Islam seperti mengamalkan ayat al-Quran yang menjadi pendinding diri.“Seseorang itu kena beramal terlebih dulu kerana orang yang tidak beramal, walaupun dibaca ayat al-Quran tidak akan memberikan kesan mujarab,” katanya.

No comments: